Zorgcentrum Weidesteyn

Zorgcentrum Weidesteyn


Zorgcentrum Weidesteyn is een groot, modern pand waarin iedere ruimte een eigen sfeer en dynamiek heeft. De afdelingen zijn ingericht met gezellige huiskamers en voldoende ruimten voor sociale activiteiten. Het is vanzelfsprekend dat goede, gerichte zorg en behandeling voor de bewoners prioriteit heeft.
 
Een goede en gezonde leefomgeving waarbinnen de bewoners centraal staan vraagt ook om een uitgedacht en passend verlichtingsplan. Omdat er steeds meer bekend is over de invloed van licht op de gesteldheid van de mens, is er samen gekozen voor dynamische verlichting van Fagerhult. Op twee afdelingen is dit nu toegepast om ervoor te zorgen dat het bioritme (dagritme) van de patiënten goed in stand wordt gehouden of om ervoor te zorgen dat het ritme weer terugkeert.
 
Door middel van het Helvar DALI lichtmanagementsysteem is er een dynamische programmering van de verlichting toegepast. Deze ‘biologische’ aansturing zorgt ervoor dat de bewoners op de juiste momenten de juiste hoeveelheid licht in de juiste lichtkleur krijgen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de bewoners rustiger worden en beter slapen.
 
De lichtkleur en intensiteit is zorgvuldig vastgesteld aan de hand van het bioritme van de mens en wordt ook aangepast tijdens activiteiten. De programmering houdt automatisch rekening met de zonsopgang en zonsondergang door middel van de ingebouwde astronomische tijdklok van de Helvar routers.
 
Na een aantal maanden zijn de ervaringen met de verlichting en de programmering in de praktijk erg positief. De bewoners hebben dankzij de dynamische verlichting en programmering een betere nachtrust en zijn ’s nachts minder actief.