Lichtmanagement in een schoolomgeving

Een schoolgebouw moet een optimale omgeving zijn waar studenten scherp kunnen blijven en zich goed kunnen concentreren. Het binnenklimaat is hiervoor van groot belang.

Een lichtmanagementsysteem zorgt ervoor dat het licht altijd afgestemd kan worden op de activiteit in de ruimte, dat daglicht optimaal benut wordt en er zoveel mogelijk energie bespaard wordt.

Daarnaast zorgt een lichtmanagementsysteem voor een dekkend netwerk waar klimaatsensoren aan toegevoegd kunnen worden. Met Helvar Senses ontstaat er één geïntegreerd systeem waarmee zowel de verlichting als het binnenklimaat geoptimaliseerd kunnen worden.

Biodynamische verlichting

Licht heeft invloed op het bioritme van de mens. Dit op de juiste manier toepassen noemen we Human Centric Lighting of biodynamische verlichting. Door de verlichtingssterkte en de lichtkleur gedurende de dag aan te passen aan het biologische ritme van de mens of aan de activiteit in de ruimte kunnen de productiviteit en prestaties positief beïnvloed worden.

Frisse scholen

Bij nieuwbouw of renovatie van een schoolgebouw is er veel aandacht voor het binnenklimaat en de energiezuinigheid. Al bij het ontwerp moet er een plan opgesteld worden waarom de eisen geformuleerd zijn waar ontwerpers, bouwers en installateurs aan moeten voldoen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft hiervoor het ‘Programma van Eisen – Frisse scholen‘ laten ontwikkelen. Hierin worden de thema’s energie, lucht, temperatuur, licht en geluid benoemd met daarbij de eisen geclassificeerd in 3 niveaus.

Eén van de thema’s is licht. Binnen het thema worden eisen gesteld aan de armaturen, zoals de UGR en CRI waarde, maar ook aan de lichtsturing.

Er zijn 3 onderdelen waar onze lichtmanagementsystemen een goede bijdrage aan kunnen leveren:

Daglicht

In de leslokalen moet een minimale daglichtfactor (DT) behaald worden. Hoe groter hoe beter. Maar meer daglicht betekend dat er minder kunstlicht nodig is om de juiste hoeveelheid licht te halen. Onze sensoren met lichtsensor zorgen ervoor dat de verlichting automatisch terug dimd als er voldoende daglicht aanwezig is.

Helderheidswering

Het aansturen van helderheidswering of zonwering is een standaard functionaliteit van ons Helvar Imagine systeem. Dit zorgt ervoor dat de bediening van de verlichting ook voor de helderheidswering of zonwering gebruikt kan worden. Ook kunnen we een weerstation toepassen om de sturing te automatiseren.

Individuele beïnvloeding

De minimale eis is dat verlichting per ruimte afzonderlijk aan- of uitgeschakeld kan worden. Om beter te scoren moet de verlichting in zones geschakeld en gedimd kunnen worden. Ook dit zijn standaard functionaliteiten van ons systeem waardoor er eenvoudig aan de eisen voldaan kan worden.

Project: Firda College, Leeuwarden

Firda heeft een nieuw gebouw op een unieke locatie in het Cambuur Stadion in Leeuwarden. Het nieuwe gebouw is bedoeld voor studenten van economische opleidingen en uiterlijke verzorging. De lokalen aan de zuid-tribune hebben een dubbele functie. Je kijkt vanuit de lokalen zo op het voetbalveld waardoor ze tijdens wedstrijden dienstdoen als skyboxen.

Het volledige gebouw is voorzien van een Helvar lichtmanagementsysteem. Onze collega Steven van Beek neemt je in deze video mee door het gebouw en vertelt welke functionaliteiten we gerealiseerd hebben.

Meer informatie of een aanbieding voor uw project?

Neem contact op met de verkoopadviseur uit uw regio!

© Helvar 2025. Alle rechten voorbehouden.