DALI protocol


DALI logo

HET DALI PROTOCOL

DALI is een intelligent systeem waarin verschillende componenten met elkaar communiceren, gericht op verlichting, energiebesparing en bedieningsgemak. DALI is een wereldwijde standaard die door de IEC in de technische norm IEC 62386 is vastgelegd. Alle grote fabrikanten van LED-drivers en elektronische voorschakelapparatuur (VSA) voor LED componenten en fluorescentieverlichting zijn tot een overeenstemming gekomen over hoe een verlichtingsinstallatie dient te communiceren met regel- en stuursystemen. In de standaard is beschreven waar fabrikanten aan moeten voldoen.

De DALI standaard is ontwikkeld op het niveau van deze VSA's en LED-drivers. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen in de DALI standaard. Deze wordt naast het 'basis-systeem' en 'voorschakelapparatuur' uitgebreid met 'regelapparatuur' en vastgelegd in de DALI2 standaard.

DALI standaard

Open standaard

DALI is een wereldwijde standaard, gespecificeerd door de International Electrotechnical Commission (IEC). Het DALI-protocol is opgenomen in de technische norm IEC 62386 en door de leden van de DALI-ag organisatie vrij te gebruiken.
 

Het protocol voor professionele verlichting

DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. DALI maakt het mogelijk elke aangesloten verlichtingsarmatuur individueel aan te sturen. Daarnaast is de DALI communicatie bidirectioneel, hierdoor is controle over uw verlichtingsinstallatie mogelijk.


In ontwikkeling

Het DALI protocol is continu in ontwikkeling. Zo is DALI2 in ontwikkeling waardoor naast de LED-drivers ook regelapparatuur zoals sensoren en bedieningspanelen in de standaard opgenomen worden. Ook is er meer feedback uit de LED-drivers op te vragen voor een totale lichtmanagement toepassing.

Technische eigenschappen

Ondanks dat DALI een eenvoudig te gebruiken protocol is, dient de installatie aan een aantal voorwaarden te voldoen. Hieronder de specificaties die Helvar stelt aan de installatie, de kabels en het netwerk.

DALI kabel

Specificaties DALI

 • 64 adressen (armaturen, sensoren, bedieningspanelen e.d.) per DALI lijn.
 • Maximaal vermogen per DALI lijn is 250 mA en de maximale lengte is 300 meter. Beide kunnen verdubbeld worden d.m.v. een DALI repeater.
 • Op de DALI lijn is twee-weg communicatie mogelijk, sturing en feedback.
 • De maximale spanning op de DALI lijn is 11,5V tot 22,5V
 • Polariteit ongevoeligEthernet kabel

Specificaties Ethernet

 • Gebruik een afgeschermde netwerkkabel: STP of FTP
 • Gebruik afgeschermde Ethernet poorten 
 • Gebruik met een koper vervaardigde kabel
 • Gebruik een kabel met AWG waarde AWG24
 • Gebruik layer 2 netwerkswitches met een snelheid van 10/100 Mbps
 • De voorkeur heeft een netwerk met alleen Helvar routers.
 
Helvar gebruikt de volgende protocollen:
 • TCP: poort 50000
 • UDP: poort 50001

  Er is een keuze voor twee netwerktopologieën:
 • Single-cluster: 1-30 routers
 • Multi-cluster: 31-100 routers

Voordelen van DALI

DALI is het protocol voor het schakelen en dimmen van professionele verlichting. Door deze standaardisatie bent u als installateur, adviseur of gebruiker niet afhankelijk van een verlichtingsfabrikant. En er zijn meer voordelen:

Energiebesparing DALI

Energiebesparing

Ruim 20% van uw gebruikte energie gaat op aan verlichting. Door het niet inschakelen of uitschakelen van verlichting, het terugdimmen bij voldoende daglicht en tijdgebonden sturingen bespaard u energie, oplopend tot wel 70%. DALI maakt het mogelijk om de verlichtings-armaturen van 1-100% te dimmen.

Flexibiliteit DALI

Flexibiliteit

DALI geeft de mogelijkheid dat elk aangesloten armatuur individueel aan te sturen is. Hierdoor heeft u maximale flexibiliteit bij het aanpassen of opnieuw indelen van een ruimte. Daarnaast is het handmatig aanpassen van een individueel armatuur of groep armaturen snel en eenvoudig gedaan.

Onafhankelijk

Onafhankelijkheid

Door het gebruik van DALI bent u niet gebonden aan een verlichtingsfabrikant of leverancier. Dit maakt dat uw lichtplan flexibel ingevuld kan worden en maximaal aan uw wensen kan voldoen. Naast DALI armaturen is het ook mogelijk andere lichtbronnen te schakelen en te dimmen via de DALI lijn door het toepassen van relais of dimmers.

DALI 2

DALI2

Een update in het DALI protocol, DALI2, voegt nieuwe functies toe aan het basis-systeem. Daarnaast is er meer informatie beschikbaar uit de DALI LED-drivers zoals branduren, temperatuur en energieverbruik. Helvar heeft een deel van deze intelligentie al geïmplementeerd in de drivers en blijft hierin ontwikkelen.