Stand-alone systeem

STAND-alone systeem

Stand-alone systemen worden toegepast in kleine tot middelgrote projecten. Een stand-alone systeem is gebaseerd op de DALI standaard en heeft de beschikking over 64 unieke DALI adressen.

Door middel van sensoren en bedieningspanelen is de verlichting en/of zonwering in een ruimte of op een verdieping eenvoudig te bedienen. De configuratie gebeurt met de eenvoudige Toolbox software.

Eigenschappen van het stand-alone systeem

 • 64 DALI adressen
 • 250 mA DALI voeding
 • 16 groepen per systeem
 • 15 scene's per LED driver/VSA
 • 'Out-of-box' functionaliteit

Interactieve applicatie

Ontdek onze lichtmanagement oplossingen door middel van een interactieve applicatie.

 

Functionaliteiten

 • Aan/afwezigheidsdetectie
  Signaleren van aanwezigheid en/of afwezigheid door sensoren waarbij verlichting in- of uitgeschakeld wordt.
 • Daglichtregeling
  Verlichting op basis van invallend daglicht laten uitschakelen of terugdimmen.
 • Handmatig aan/uit schakelen
  Lokale bediening van verlichting  en zonwering door pulsdrukker, bedieningspaneel of mobiele app.
 • Dimmen
  Het aanpassen van de lichtsterkte tussen 1% en 100% door een DALI commando of 230V DALI dimmer.
 • Zonweringsturing
  Bedienen en aansturen van zonwering door het DALI protocol zowel lokaal, centraal of door een weerstation.
 • Veegfunctie
  Het centraal uitvegen van verlichting door handbediening of een koppeling met de alarminstallatie.
 • Terugkoppeling
  Gebruik maken van van de bidirectionele communicatie van DALI.
 • Tunable White sturing
  Combinatie van lichtintensiteit en lichtkleur sturing voor handmatige lichtscenes middels DALI type8.
 • Koppeling AV
  Ontvangen van RS232 commano`s van beamers en AV-systemen voor sturen van lichtscenes.

Programmering

De eenvoudige drag and drop software 'Toolbox' is kostenloos 

Out of the box

Het stand-alone systeem bevat intelligentie zonder programmering

Bediening

Individuele aansturing, scene's of groepsturingen zijn mogelijk

Energiebesparing

Maximale energiebesparing met minimale investering

Programmering

 

Het inbedrijfstellen van het stand-alone DALI systeem is zeer eenvoudig. De aangesloten componenten zoals armaturen en sensoren komen automatisch in de Toolbox software binnen zodra deze aangesloten zijn. Met één klik wordt het armatuur geïdentificeerd, waarna het door 'drag and drop' in de juiste groep gezet kan worden. Ook is het aanpassen van de naam van het component zeer eenvoudig zodat ook na een jaar nog duidelijk is welke armaturen en sensoren in de groep zitten en er niet opnieuw geïdentificeerd behoeft te worden.
Download software


                                   

Out of the box

 

Niet in alle projecten is een individuele aansturen van de armaturen nodig. Het DALI stand-alone systeem van Helvar biedt voor deze projecten een eenvoudige oplossing. Door het 10 seconde inhouden van knop 3 en 4 op een bedieningspaneel worden in alle armaturen automatisch 4 scene's geprogrammeerd.


                            

Bediening

 

DALI verlichting is met draaidimmers of pulsdrukkers te bedienen zoals elke dimbare lichtinstallatie. Voor meer schakelkeuze kan een mooi bedieningspaneel toegepast worden.

Daarnaast heeft Helvar een touchscreen ontwikkeld die rechtsteeks op de DALI lijn aangesloten kan worden voor maximaal bedieningsgemak. 


Energiebesparing

 

Aan-/ afwezigheiddetectie, daglichtregeling en handmatige bediening dragen allemaal bij aan het verminderen van het energieverbruik van de verlichtingsinstallatie. Door hier optimaal gebruik van te maken kan dit een aanzienlijke besparing opleveren. 
 

Toepassingen

Fietstunnel, Woerden

Eind 2015 heeft de fietstunnel Hollandbaan in Woerden een facelift gekregen. ''Het engste tunneltje van Woerden'' is schoongemaakt, heeft nieuwe verlichting gekregen en de leerlingen van het Futuracollege en de Kalsbeek hebben muurschilderingen gemaakt.

Spectrum advies & design uit Putten heeft de verlichtingsinstallatie ingeregeld op basis van een DALI stand-alone systeem van Helvar.

Meer informatie
Bieze Food Group, Nijkerk

In opdracht van Aalberts Installatietechniek B.V. uit Oene en in samenwerking met Trilux zijn twee stand-alone DALI systemen geïnstalleerd en geprogrammeerd in de kantoren en kantine. Multisensoren regelen per vertrek de daglichtregeling nadat ze het licht ingeschakeld hebben wij aanwezigheidsdetectie. Daarnaast zijn afstandsbedieningen geleverd voor handmatige lokale bediening.

Opgeleverd: 2016

Meer informatie
Watervilla, Houten

In Houten zijn in 2015 een aantal waterwoningen opgeleverd. Mooie villa's op de rietplas. In een van de woningen is een stand-alone DALI systeem geïnstalleerd. Het voordeel van een DALI systeem is dat er op meer dat 2 plaatsen dezelfde verlichting ingeschakeld kan worden zonder ingewikkelde installatie. Door het toepassen van mini inputunits kan het standaard schakelmateriaal gebruikt worden wat ook in de rest van de woning aanwezig is.

Een looproute naar het toilet vanaf de slaapkamer of een veegschakeling bij de voordeur zijn eenvoudig te programmeren. Daarnaast is de software gratis en kan de eigenaar zelf wijzigingen doen als dat nodig is.

Meer informatie
Spoortunnel, Gouda

De Spoortunnel tussen het Kleiwegplein en het Burgemeester Jamesplein in Gouda heeft een opknapbeurt gehad. Er zijn diverse noodzakelijke reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, zoals nieuwe bestrating, nieuwe verlichting, nieuwe leuningen en een nieuwe likje verf. 

Spectrum advies & design uit Putten heeft de verlichtingsinstallatie ingeregeld op basis van een DALI stand-alone systeem van Helvar.
 

Meer informatie