Home / Nieuws / Helvar levert compleet lichtmanagementsysteem voor Rechtbank Amsterdam

Helvar levert compleet lichtmanagementsysteem voor Rechtbank Amsterdam

Projecten | 09-05-2019

Rechtbank Amsterdam krijgt een nieuwe huisvesting. Het consortium NACH realiseert de nieuwe rechtbank. Het gebouw wordt 10 lagen hoog en krijgt 47.250 m2 aan oppervlakte voor kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en gehechtengebied. In opdracht van NACH levert Helvar het complete lichtmanagementsysteem voor de nieuwe rechtbank. Er worden zo’n 200 DALI routers toegepast die samen een overkoepelend lichtmanagementsysteem vormen. Daarmee is NACH voor Helvar Nederland een van de grootste projecten ooit.
 

Aansturing verlichting
De verlichting wordt op diverse manieren aangestuurd. Er worden daglicht- en bewegingssensoren toegepast die de verlichting in de centrale gebieden aansturen. In de kantoren en vergaderruimten wordt er draadloze EnOcean bediening toegepast. Het lichtmanagementsysteem wordt via BACnet gekoppeld met het GBS waardoor de EnOcean bediening ook gebruikt kan worden voor het regelen van de temperatuur. Voor de bediening van de verlichting in de zittingszalen wordt er via HTML een koppeling gemaakt met het bode-oproepsystem van Ascom. Daarnaast worden er diverse touchscreens geplaatst voor de centrale bediening van de verlichting.

Stekerbaar
Ook alle zonwering wordt opgenomen in het Helvar systeem. De zonweringmodules worden geplaatst in een eigen installatiekast en door ons kant-en-klaar aangeleverd. Ook de sensoren worden geleverd inclusief aansluitsnoeren. Dit verkort de tijd van installatie en bespaart kosten.

Parkeergarage
Naast de aansturing van de verlichting zorgen wij ook voor het parkeer signalisatiesysteem. Op ieder parkeerplek wordt een ultrasone sensor toegepast die detecteert of de parkeerplek vrij of bezet is. Een groene of rode lamp geeft de status weer. De bezettingsinformatie wordt ook op een plattegrond weergegeven bij de beheerder van de parkeergarage.

Beeld: consortium NACH