Home / Nieuws / Nieuwe Kerk Delft

Nieuwe Kerk Delft

Projecten | 14-03-2017

De Nieuwe Kerk Delft is een kerkgebouw dat bij iedereen wel bekend is. Hier bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis, onder het praalgraf van Willem van Oranje. Het kerkgebouw heeft een rijke geschiedenis en vervult verschillende functies. Om te waarborgen dat de kerk verschillende functies kan blijven uitoefenen en om dit te kunnen uitbreiden in de toekomst wordt de kerk momenteel gerestaureerd.

In opdracht van Alewijnse Delft B.V. (tegenwoordig Spie Nederland B.V.) levert Helvar het DALI lichtmanagementsysteem. Vanwege de vele activiteiten die in de Nieuwe Kerk georganiseerd worden is ervoor gekozen om de verlichting te schakelen per soort armatuur, per sectie en zelfs per armatuur.

De bediening van de verlichting wordt gedaan door middel van een op maat gemaakte visualisatie op een 21” touchscreen en een iPad. De bediening maakt het mogelijk om de vooraf gedefinieerde scenes te schakelen maar de gebruiker kan zelf ook scenes instellen. Zo kan de gebruiker ervoor kiezen om een complete verlichtingsgroep aan/uit te zetten en te dimmen. Ook kan de gebruiker een bepaalde sectie in de kerk selecteren op een plattegrond. De bediening 'zoomt' dan in op de geselecteerde sectie en laat de verlichting zien die zich in deze sectie bevindt. Vervolgens kan de gebruiker weer kiezen om in deze sectie een complete verlichtingsgroep te schakelen of een armatuur individueel. Als de verlichting naar wens is ingesteld kan dit opgeslagen worden als een 'vrij instelbare scene'. Deze scene kan op ieder moment weer opgeroepen worden zodat de verlichting teruggaat naar de stand die de gebruiker zelf gekozen heeft.

Op het 21” touchscreen en op de iPad worden ook de deursignaleringen (d.m.v. Helvar inputunits) en camerabeelden weergegeven en gevisualiseerd. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker slechts 1 scherm nodig heeft om zowel de verlichting te kunnen bedienen als controle te houden over zaken die buiten zijn zichtveld gebeuren.