DALI protocol

DALI 2


HET DALI protocol

DALI staat voor ‘Digital Addressable Lighting Interface’. Het DALI protocol is de wereldwijde standaard voor het professioneel en digitaal aansturen van verlichting. Alle grote lichtfabrikanten zijn tot een overeenstemming gekomen over hoe een verlichtingsinstallatie moet communiceren met de regel- en besturingssystemen. Dit is vastgelegd door de IECC in de technische norm IEC62386. In de DALI standaard staat beschreven waar fabrikanten aan moeten voldoen om DALI gecertificeerde apparatuur te kunnen fabriceren. Naast het aansturen van de verlichting zijn de armaturen via DALI ook eenvoudig te monitoren op bijvoorbeeld energieverbruik.


 • Standaard voor aansturen van verlichting
  Het DALI protocol is de wereldwijde standaard voor het aansturen van verlichting
 • Merkonafhankelijk
  In een DALI systeem kunnen allerlei merken armaturen door elkaar toegepast worden. Met DALI-2 kunnen ook control devices uitgewisseld worden (toegevoegde waarde/functionaliteiten zijn niet gelijkwaardig tussen fabrikanten).
 • Polariteit ongevoelig
 • Max. 64 DALI adressen
  In een standaard DALI systeem kunnen 64 DALI deelnemers toegepast worden. Met een Helvar DALI lichtmanagementsysteem is het maximale aantal DALI deelnemers onbeperkt.
 • Max. 250 mA per DALI-lijn
  De DALI voeding per DALI-lijn is maximaal 250 mA. Een DALI driver verbruikt 2 mA, control devices verbruiken 10-40 mA. De DALI voeding kan verdubbeld worden met een DALI-repeater.
 • Max. 300 meter per DALI-lijn
  Met een DALI kabel diameter van 1,5 mm2 is de maximale lengte van de lijn 300 meter. De lengte kan verdubbeld worden met een DALI repeater.
 • Max. 16 groepen en 16 scenes
  In een standaard DALI systeem kunnen er maximaal 16 groepen gemaakt worden en kunnen er per device maximaal 16 scenes gemaakt worden. Met een Helvar DALI lichtmanagementsysteem kunnen er 20.000+ groepen en 128 scenes per device gemaakt worden.
 • Bi-directioneel
  Sturen en feedback – naast schakelen en dimmen worden ook statusmeldingen teruggestuurd
 • Vrijheid in bekabeling
  Ster, doorlussen of een combinatie daarvan
 • Non-SELV
  DALI valt niet onder de SELV-keten waardoor DALI en 230V in dezelfde, meeraderige kabel mogelijk is
 • Max. spanning van 11,5V tot 22,5V DC
 • Vrij adresseerbaar
  Iedere DALI deelnemer krijgt in de software een uniek adres en is daardoor individueel aanstuurbaar

DALI kabel

Voor de bekabeling kan er gebruik gemaakt worden van een eenvoudige 2-aderige kabel. De maximale lengte van een DALI kabel van 0.8 mm2 is 100 meter en bij 1,5 mm2 is het 300 meter. Ook is het mogelijk om de DALI bekabeling te combineren met de 230V voeding in bijv. een 5-aderige kabel.

 

DALI programmeren

Met geavanceerde software kan een DALI systeem volledig geprogrammeerd worden. Met de software kan de verlichting onderverdeeld worden in groepen en kunnen er commando’s en scenes gestuurd en uitgelezen worden.

 

DALI verlichting

DALI verlichting is intelligent. Een armatuur met een DALI driver is individueel aanstuurbaar en er kunnen allerlei slimme functionaliteiten aan toegewezen worden.
 

DALI vs DALI-2
 

DALI vs DALI-2

Het DALI protocol heeft een herstructurering ondergaan. Daar zijn veel nieuwe functionaliteiten en commando’s uit gekomen. Een belangrijke wijziging is dat de certificering van DALI componenten niet meer door fabrikanten zelf gedaan kan worden maar door de onafhankelijke Digital Illumination Interface Alliance (DiiA) gedaan moet worden. Dit zorgt voor producten met een betere kwaliteit.

 
  DALI DALI-2
Aantal DALI adressen 64 armaturen 64 armaturen/DALI controls + 64 DALI-2 controls
Interoperabiliteit van devices Nee Ja, maar toegevoegde waarde/functionaliteiten zijn niet gelijkwaardig tussen fabrikanten
Branduren uitlezen Nee, alleen d.m.v. calculatie Ja, als de LED driver gecertificeerd is volgens hoofdstuk 253 (Device Type 52)
Energieverbruik uitlezen Nee, alleen d.m.v. calculatie Ja, als de LED driver gecertificeerd is volgens hoofdstuk 252 (Device Type 51)
Geverifieerde testresultaten door DiiA Nee Ja, vermeld op de website van de DiiA

 

 

DALI-2 Multi-Master Application Controller

Een DALI-2 Multi-Master Application Controller maakt het mogelijk om zowel armaturen als control devices aan te sturen via dezelfde DALI lijn. In een traditioneel DALI systeem hebben armaturen en control devices een aparte lijn. Met een Helvar DALI systeem was het altijd al mogelijk om control devices via dezelfde DALI lijn als de armaturen aan te sturen maar dit is in DALI-2 standaard geworden.

Schema DALi-2 Multimaster vs DALI-2 single master

Het verschil in de verdeling van DALI adressen tussen een DALI-2 Multi-Master Application Controller en een DALI-2 Single-Master Application Controller.

DALI schema

Waarom kiezen voor daLI lichtsturing?

Razendsnel

Met 1200 bits per seconde is DALI razendsnel. Een vereiste voor de aansturing van verlichting; zelfs een kleine vertraging zou al vervelende situaties op kunnen leveren.

Onafhankelijk

Door het gebruik van DALI bent u niet gebonden aan een specifieke fabrikant of leverancier van verlichtingsarmaturen.

Toekomstbestendig

Doordat ieder component in de software een uniek adres heeft, kan de installatie op ieder moment aangepast en uitgebreid worden. 

 

Flexibiel in installatie

Een DALI systeem is eenvoudig te installeren. Er is vrijheid in bekabeling: ster, doorlussen of een combi is mogelijk en er kan gebruik gemaakt worden van een eenvoudige 2-aderige kabel. 

Interoperabel

DALI is een open standaard. Armaturen van allerlei merken kunnen door elkaar heen gebruikt worden. Ook DALI-2 control componenten kunnen uitgewisseld worden.

Energie-efficiëntie

Een lichtmanagementsyteem zorgt ervoor dat het licht niet onnodig brandt. Het toepassen van slimme componenten en functionaliteiten zorgt voor een grote bijdrage aan een energie-efficiënt gebouw.

 

HELVAR LICHTMANAGEMENT - EINDELOZE MOGELIJKHEDEN


Naast de standaard DALI functionaliteiten is er met een Helvar lichtmanagementsysteem nog veel meer mogelijk.

 

 of neem contact op