Kleur

iC, DALI Type 8


Naast lichtopbrengst en energie-efficiënte is de kleurweergave-index (CRI – Color Rendering Index) van LEDs minstens zo belangrijk. Daarnaast verschillen de LEDs op een PCB altijd een klein beetje van kleur, ook al valt de module in zijn geheel onder één Kelvin kleurtemperatuur van bijvoorbeeld 3000K. De mate waarin ze verschillen wordt gemeten en geduid door middel van de MacAdam ellips.

Kleurweergave-index (CRI)
Het is belangrijk dat een lichtbron de kleuren van verlichte objecten zo goed mogelijk weergeeft. Om inzichtelijk te krijgen hoe goed de lichtbron hiertoe in staat is wordt de kleurweergave-index (CRI) gebruikt. Om een CRI waarde te kunnen bepalen wordt er een vergelijking gemaakt tussen de kunstmatige lichtbron en een ideale/natuurlijke lichtbron. Een hoge CRI waarde staat voor een goede kleurweergave. Lichtbronnen met een hoge CRI zijn wenselijk voor verschillende toepassingen, zoals in de zorg en in musea. 
De CRI van een lichtbron geeft niet de schijnbare kleur van de lichtbron aan. De CRI wordt bepaald door het spectrum van de lichtbron. De hoogst mogelijke CRI waarde is 100. Deze waarde zou alleen worden gegeven aan een lichtbron die identiek is aan (gestandaardiseerd) daglicht of een zwart lichaam (gloeilampen zijn in feite zwarte lichamen). Goede LED's hebben een CRI vanaf 80. Alle Helvar LED modules hebben een CRI van > 80.

Gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT)
De gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT - Correlated Color Temperature) van een lichtbron verwijst naar de weergave van wit licht. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Licht met een lage kleurtemperatuur noemen we 'warm wit', met een hoge kleurtemperatuur 'koel wit'. De kleurtemperatuur is een verwijzing naar een zwarte straler of zwart lichaam die verhit wordt tot op het punt waarop deze gaat gloeien.
De LED modules van Helvar zijn verkrijgbaar is een vaste kleurtemperatuur van 3000K, 4000K en 5000K. De Tunable White modules hebben een bereik van 2700K tot 6500K.

MacAdam steps
Bij het bestuderen van kleuren is de eerste vraag die gewoonlijk in je opkomt, 'Welke kleur is het?'. De tweede vraag die bij het zien van meerdere kleuren opkomt is: 'Hoe verschillend zijn deze twee kleuren?' Aan dit onderwerp is veel studie vooraf gegaan. David MacAdam leverde uiteindelijk het wetenschappelijke bewijs. In de studie van kleurenvisie is een MacAdam ellips een gebied op een chromaticiteitsdiagram dat alle kleuren bevat die voor het gemiddelde menselijke oog niet te onderscheiden zijn van de kleur in het midden van de ellips. De omtrek van de ellips vertegenwoordigt daarom de net merkbare verschillen in kleursoort. De kleurafwijking in LED verlichting wordt in verschillende stappen weergegeven die gerelateerd zijn aan de MacAdam-ellipsen om de kleurprecisie van een lichtbron te beschrijven.


MacAdam-ellipsen worden beschreven aan de hand van 'stappen’, wat in werkelijkheid 'standaardafwijkingen' betekent. Elk punt op de grens van een '1-staps' ellips, getekend rond een doel, staat voor 1 standaardafwijking van het doelwit. Dat betekent ook dat als je vanaf dat punt een lijn door het doel trekt je daarmee een punt creëert.

Elke LED op een PCB kan zodoende worden ingeschaald op een MacAdam-ellips, zoals hierboven weergegeven. Helvar LED modules hebben een nauwkeurige aanvankelijke kleurconsistentie van MacAdam (SDCM) 3-staps.

MacAdam Zichtbaar kleuverschil
1 SDCM Nauwelijks zichtbaar
2 SDCM Alleen zichtbaar met apparatuur
3 SDCM Weining zichtbaar
4 SDCM Zichtbaar
5 SDCM Duidelijk zichtbaar
 
 

MEER WETEN?

Heeft u meer informatie nodig? Of wilt u een passend advies ontvangen voor uw project? Laat het ons weten!
De prijzen van de componenten zijn te vinden in onze webshop.