Bloemenpark Keukenhof, Lisse

Bloemenpark Keukenhof, Lisse


De Keukenhof heeft een nieuw entreegebouw. Om een unieke bezoekersbeleving te realiseren zijn de aparte ingangen vervangen door één nieuw poortgebouw met daarin kassa’s, informatiebalie en winkels.
 
Voor het nieuwe gebouw heeft Helvar in opdracht van Schulte & Lestrade de complete lichtregeling gerealiseerd. Het systeem is opgebouwd door middel van verschillende typen Helvar componenten die het systeem naast energiebesparend ook gebruiksvriendelijk maken.
 
De meeste LED verlichting is voorzien van een DALI-driver maar er is ook schakelbare verlichting toegepast. Beide soorten verlichting is meegenomen in het DALI lichtmanagementsysteem van Helvar. Daarnaast wordt ook de DMX buitenverlichting in hetzelfde systeem meegenomen door middel van de Helvar 920 router.
De verlichting wordt in de meeste ruimtes automatisch geschakeld door middel van Helvar sensoren. Ook is het mogelijk om de verlichting handmatig te bedienen worden door middel van bedieningspanelen en touchscreens. In de vergaderzalen zijn touchscreens geplaatst die geïntegreerd zijn met het AV-systeem. Dit maakt het mogelijk dat de beamer en audio in scene meegestuurd kunnen worden met de verlichting.
 
Bij het inschakelen van het alarm wordt de verlichting grotendeels uitgeschakeld. Alleen de loop- en gevelverlichting blijft branden. Zodra het alarm uitgeschakeld wordt, schakelt de verlichting in. Welke verlichting dan ingeschakeld wordt is afhankelijk van het seizoen. In het seizoen dat de Keukenhof geopend is voor bezoekers worden delen van de verlichting automatisch ingeschakeld die buiten het seizoen normaal gesproken uitstaan.