Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

In het voorjaar van 2018 hebben we van Bam Bouw en Techniek opdracht gekregen voor het leveren en inbedrijfstellen van het lichtmanagementsysteem voor het Depot Boijmans Van Beuningen. Het systeem zorgt voor de aansturing van alle verlichting in het depot.
 
Een belangrijke factor waar de keuze voor het Helvar systeem op is gebaseerd, is dat het systeem voorkomt dat de verlichting 100% gaat branden nadat de armaturen spanningsloos zijn geweest. Vanwege de veiligheid worden de armaturen spanningsloos gemaakt als er geen beweging gedetecteerd wordt. Standaard zorgt het DALI-protocol ervoor dat armaturen op 100% gaan branden als deze onder spanning komen, maar door middel van het Helvar systeem kan dit voorkomen worden.
 

Wout Braber, hoofd huisvesting en onderhoud Boijmans Van Beuningen: “De keuze is gevallen op Helvar voor de overkoepelende gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker en de vele mogelijkheden in sturing. Daarbij de kwaliteit van componenten en services! Dat heeft voor ons de doorslag gegeven in het voorschrijven van het systeem.”

 
De verlichting in het depot is ingedeeld in zones. Zodra de sensoren beweging detecteren zorgt een relais ervoor dat de armaturen voorzien worden van spanning. De verlichting in de eerste zone zal volledig gaan branden, de tweede zone op 40% en de derde zone op 20%. Als er beweging gedetecteerd wordt in de volgende zone zal de verlichting ook hier volledig gaan branden. Op het moment dat er in alle zones 5 minuten geen beweging gedetecteerd wordt, worden alle armaturen weer spanningsloos gemaakt.
 
Voor de aansturing van de verlichting in de algemene ruimtes is er een BACnet koppeling gemaakt met het gebouwbeheersysteem. Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid omdat de gebruiker niet allerlei systemen los van elkaar hoeft te bedienen.

Foto's: Ossip van Duivenbode