Fietsenstalling Stationsplein, Utrecht

Fietsenstalling Stationsplein, Utrecht

Helvar in de grootste fietsenstalling van de wereld
Onder het Stationsplein op Utrecht Centraal bevindt zich de fietsenstalling Stationsplein. In de fietsenstalling moeten eind 2018 12.500 fietsen geparkeerd kunnen worden. Daarmee is het de grootste fietsenstalling ter wereld. In opdracht van Bam Bouw en Techniek leveren wij het lichtmanagementsysteem voor de aansturing van alle verlichting.
 
Het lichtmanagementsysteem
De fietsenstalling bestaat uit centrale gebieden, fietspaden en gangpaden waar fietsen geparkeerd kunnen worden. Veiligheid, comfort en energiebesparing zijn belangrijke uitgangspunten voor de aansturing van de verlichting. Daarom is er gekozen om de verlichting in de centrale gebieden en bij de fietspaden op een vast ingestelde waarde te laten branden.
In de gangpaden waar de fietsen geparkeerd kunnen worden wordt de verlichting aangestuurd door middel van bewegingssensoren. Als er geen beweging gedetecteerd wordt brandt de verlichting op een laag niveau. Zodra een fietser het gangpad in fietst gaat de verlichting naar 100%. Na een vastgestelde tijd dimt de verlichting weer terug naar een laag niveau.