Hoog Catharijne, Utrecht

Hoog Catharijne, Utrecht

Hoog Catharijne werd in 1973 geopend door prinses Beatrix. Na de opening was Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. Sinds 2010 wordt het winkelcentrum volledig gerenoveerd. Met zo’n 90 winkels en tientallen miljoenen bezoekers per jaar is Hoog Catharijne het meest bekende indoor winkelcentrum van Nederland.
 

Ultieme winkelervaring

Klepierre, eigenaar van Hoog Catharijne, wil bezoekers van Hoog Catharijne de ultieme winkelervaring geven. Dit is aan alles te zien; ruimten met hoge plafonds, high-end materiaal, veel glas maar ook een uitstekend lichtontwerp afkomstig van Bartenbach. Want verlichting speelt een belangrijke rol op Hoog Catharijne.
 

Lichtmanagement

Voor de aansturing van de verlichting van heel Hoog Catharijne heeft Klepierre in 2015 gekozen voor het lichtmanagementsysteem van Helvar. In nauwe samenwerking met BAM, ULC, Bartenbach en Klepierre leveren wij het lichtmanagementsysteem voor de aansturing van alle verlichting op Hoog Catharijne.
 

Optimale beleving door middel van licht

Verlichting is zoveel meer dan alleen functioneel. Verlichting beïnvloed de sfeer, het accentueert en kan zelfs ingezet worden ter ondersteuning van het biologische ritme van de mens. Om dit laatste mogelijk te maken wordt er onder andere Tunable White verlichting toegepast. Met Tunable White verlichting kan de kleurtemperatuur van het licht aangepast worden waardoor natuurlijk licht nagebootst kan worden.
Dit wordt ook gedaan op Hoog Catharijne. Alle verlichtingsarmaturen zijn uitgevoerd in Tunable White en zorgt ervoor dat het licht binnen dezelfde kleurtemperatuur heeft als het buitenlicht. Dit zorgt onder andere voor een zo natuurlijk mogelijke overgang voor de bezoekers als ze van buiten naar binnen lopen, en vice versa.
 
Om de kleurtemperatuur van het licht binnen zo goed mogelijk overeen te laten komen met het buitenlicht sturen wij de kleurtemperatuur aan op basis van het tijdstip van de dag. Naast de kleurtemperatuur is de intensiteit erg belangrijk. Deze sturen we aan door middel van een lichtsensor die de lichtintensiteit buiten meet. Deze twee aspecten combineren we door middel van tijd gestuurde scenes waardoor de verlichting zo goed mogelijk afgestemd kan worden op het buitenlicht.

Alle LED drivers in de verlichtingsarmaturen bij Hoog Catharijne zijn van Helvar en uitgevoerd als DALI-type8. Lichtfabrikant Projectleuchten GmbH uit Duitsland heeft de armaturen geleverd.
 

RGB kleursturing

Op verschillende plaatsen op Hoog Catharijne is er ook RGB verlichting toegepast. Dit maakt het mogelijk om de complete sfeer te veranderen in een ruimte. Een van de toepassingen is bijvoorbeeld dat we door middel van een automatische tijdsturing de verlichting ieder jaar op koningsdag oranje laten kleuren.
 
Voor de opening hebben we in de Stijlkamer een show geprogrammeerd voor zowel de DALI Tunable White verlichting als de RGB verlichting via DMX. Deze show duurt zo’n 3 minuten en kan via een webbased applicatie gestart worden bij een speciale gelegenheid of event.


Handmatige bediening

Kleppiere heeft de mogelijkheid om via een tablet de verschillende voorgeprogrammeerde scenes per ruimte te schakelen. Ideaal bij eenmalige verlengde openingstijden bijvoorbeeld.
 

Overig

Het logo bij de ingang van Hoog Catharijne wordt ook door ons aangestuurd. Zelfs de stopcontacten kunnen geschakeld worden via ons systeem zodat de verlichting in kerstbomen ook via tijdsturingen aan- en uitgezet kan worden.