MECC Maastricht

MECC Maastricht

MECC Maastricht is één van de grotere congres- en evenementencentra in Nederland. In 2019 is er gestart met een grootschalige verbouwing om het complex te moderniseren. In opdracht van Equans en Spie en in nauwe samenwerking met de facilitair beheerders van MECC hebben wij het lichtmanagementsysteem geleverd voor het gehele complex.
 
In het complex worden alle armaturen aangestuurd door 49 DALI routers. In de vergader- en breakout ruimtes zijn bewegingssensoren geplaatst die de verlichting aanzetten zodra iemand de ruimte binnenkomt. De bewegingsdetectie wordt ook via BACnet doorgestuurd naar het gebouwbeheersysteem om de bediening van het klimaat vrij te geven. De koppeling maakt het ook mogelijk om via de bedieningspanelen van het klimaatsysteem de verlichting te bedienen.
De centrale gebieden worden aangestuurd door middel van bewegingssensoren en tijdsturingen. Een 329 daglichtsensor zorgt ervoor dat het lichtniveau in deze gebieden afgestemd wordt met het lichtniveau buiten. 
 
Voor de aansturing van de hal- en gevelverlichting hebben we maatwerk visualisaties gemaakt die vanaf ieder device benaderbaar zijn. De beheerders van het MECC kunnen via de visualisatie van de gevelverlichting de DMX verlichting in de kolommen op een gewenste kleur instellen. Dit kan door middel van diverse presets, bijvoorbeeld voor carnaval en andere feestdagen, maar er kan ook per kolom een kleur gekozen worden. De wijzigingen kunnen opgeslagen worden in vrij te bepalen presets. 
Ook de verlichting in de evenementenhallen kan via een op maat gemaakte visualisatie volledig afgestemd worden op de wensen van de gebruikers. Via een plattegrond kan een hal geselecteerd worden waarna ieder armatuur individueel ingesteld kan worden.
 
De status van de verlichting wordt automatisch gemonitord en de branduren worden uitgelezen. Fouten of problemen worden gerapporteerd met een instelbare frequentie via een automatische mail