Nieuwe Kerk, Delft

Nieuwe Kerk, Delft

De Nieuwe Kerk in Delft; iedereen in Nederland kent het gebouw. De kerk van het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelders. Op 10 november 2017 is na een feestelijke opening de vijfjaar durende renovatieperiode afgesloten. De kerk is ambachtelijk hersteld en voldoet ook qua installatie weer aan de huidige maatstaven. Wij hebben in opdracht van Spie Delft de Nieuwe Kerk voorzien van het lichtmanagementsysteem en de integratie gerealiseerd met de andere aanwezige systemen.
Het lichtmanagementsysteem
Het lichtmanagementsysteem stuurt alle aanwezige verlichting aan. Van de DALI armaturen tot de schakelbare verlichtingsgroepen via een relais. Het autonoom werkende systeem wordt hoofdzakelijk via het alarm geschakeld. Bij binnenkomst wordt het alarm afgeschakeld waarna de verlichting in één van de vier voorgeprogrammeerde scenes wordt gezet. Bij het verlaten van de kerk wordt het alarm weer ingeschakeld en gaat de verlichting in de nacht stand.

Het bijzondere aan het systeem in de Nieuwe Kerk is dat de verlichting ook altijd volledig naar wens van de gebruiker tot op armatuur niveau aangepast kan worden. Via een op maat gemaakte visualisatie op een iPad en een 21” touchscreen kan er, naast de voorgeprogrammeerde scenes, een verlichtingsgroep geselecteerd en aangepast worden, bijvoorbeeld alle downlights. Maar het is ook mogelijk om een zone in de kerk te selecteren waarna er ingezoomd wordt en alleen de verlichtingsgroepen overblijven die zich in deze zone bevinden. Vervolgens kan er weer per verlichtingsgroep maar ook per armatuur geschakeld en gedimd worden en bij bepaalde armaturen de lichtkleur aangepast worden. Als de verlichting naar wens aangepast is kunnen de wijzigingen opgeslagen worden in speciale scenes waarna deze scenes op ieder moment weer opgeroepen kunnen worden.

De integratie
Voor optimale gebruiksvriendelijkheid hebben wij ook de integratie gerealiseerd van alle relevante systemen in de Nieuwe Kerk. Dit houdt in dat er op de iPad en het 21” touchscreen de videobeelden van de beveiligingscamera’s te zien zijn, de storingen van de verwarmingsinstallatie uitgelezen kunnen worden, de temperatuur uitgelezen en bediend kan worden en de klokken bediend kunnen worden. Ook is er op een plattegrond zichtbaar welke deuren er geopend worden.

Foto's: Jan Buteijn