Ommelander Ziekenhuis, Scheemda

Ommelander Ziekenhuis, Scheemda

Het Ommelander Ziekenhuis heeft een nieuwe locatie in Scheemda. Het splinternieuwe ziekenhuis is duurzaam en energiezuinig gebouwd. Er zijn veel maatregelen genomen om het ziekenhuis zo energiezuinig mogelijk te maken. Zo zijn er transparante zonnepanelen in de gevel geplaats en is er sedum toegepast op de daken. Het complete ziekenhuis is voorzien van het Helvar lichtmanagementsysteem. Met honderden licht- en bewegingssensoren en tijdsturingen levert ook het lichtmanagementsysteem een grote bijdrage aan de energiezuinigheid van het gebouw.

Alle verlichting in het ziekenhuis, zowel DALI als schakelbaar, is opgenomen in het Helvar systeem. Een koppeling tussen het Helvar systeem en BACnet zorgt ervoor dat de verlichting in de gangen en algemene ruimtes aangestuurd kan worden via het GBS.

In de patiëntenkamers is elk bed voorzien van een eigen inputunit. Dit zorgt ervoor dat er verschillende verlichtingsschakelingen en bedieningen toegepast kunnen worden. Zo heeft de patiënt de mogelijkheid om de algemene-, lees-, en sfeerverlichting te schakelen via een bedieningspaneel en de handset van het oproepsysteem. Ook is er een speciale schakeling voor de arts die voor veel licht zorgt als dat nodig is.  

De vele ramen in het ziekenhuis zorgen voor veel daglicht in het gebouw. Daarom zijn er op de poli’s en in de kantoren, gangen en wachtruimten daglicht- en bewegingssensoren toegepast. Deze zorgen ervoor dat de verlichting niet te fel en onnodig brand.
In de vide, het restaurant en de rustruimte wordt ook de RGB verlichting via DMX aangestuurd via het Helvar systeem.