Parkeergarage Boulevard Zeezijde, Katwijk

Parkeergarage Boulevard Zeezijde, Katwijk


De ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee is een unieke parkeergarage. In 2016 won het ontwerp de prijs ‘Het beste gebouw van het jaar’. De parkeergarage is onderdeel van Kustwerk Katwijk. De vroegere waterkering die door het dorp van Katwijk liep  voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Nu is de kust bij Katwijk versterkt met een Dijk-in-Duin. Tegelijkertijd is het duingebied verbreed en opnieuw ingericht. Ook is tussen de dijk en de Boulevard een ondergrondse parkeergarage gebouwd met 663 parkeerplekken. Door de bouw van de parkeergarage kon de parkeerdruk in het centrumgebied worden verlaagd. Bezoekers kunnen nu dichtbij het strand en het centrum parkeren.
 
Deze ‘state-of-the-art’ parkeergarage is door Helvar voorzien van intelligente lichtregeling. De verlichting wordt aangestuurd op basis van beweging die wordt gedetecteerd door Helvar sensoren. Hierdoor wordt er energiebesparing gerealiseerd zonder in te leveren op het gebied van veiligheid. Daarnaast is er een buitensensor toegepast die functioneert als schemerschakelaar en in samenwerking met de astronomische tijdklok van de router de buitenverlichting aanstuurt.
 
De LED lichtlijnen worden geschakeld door middel van relaisunits. De overige armaturen zijn voorzien van DALI drivers en worden over de dag in diverse scenes gedimd.
 
Naast de sturing van de verlichting heeft Helvar ook een oplossing geleverd voor de monitoring van de verlichting. Door middel van een JACE is het voor de beheerders van de parkeergarage mogelijk om op afstand de verlichting aan te sturen. Ook kunnen storingsmeldingen en de status van de verlichting en op afstand uitgelezen worden, hiervoor is er een servicecontract met gemeente Katwijk afgesloten